Tanítványoktól

Arra gondoltam, hogy írok egy pár sort az elmúlt két heti tapasztalatokról. Érezhetően javultak azok a kezdődő vagy már meglévő tünetek, amelyek miatt többek között (bár nagy szerepe volt a megelőzésnek is) nagyon megörültem a tanfolyamodnak. A feleségem is megjegyezte, hogy hű-ha itt valami megváltozott egy kicsit, bár mindig elmondja, hogy ő nagyon meg van elégedve minden téren még abban is ami szerintem lehetne nagyobb. (Telhetetlen férfiak) Gondolom érted a virágnyelvemet. Sokat jelentett nekem mentálisan és testileg is az eltöltött két nap. Helyretett bennem egy pár dolgot, érzelmet, gondolatot. Azóta is rendszeresen végzem a gyakorlatokat talán egy-két nap maradt ki. Még tart a lelkesedés! Szóval nagyon köszönöm Neked, a lehetőséget!

József, 38 éves, 3 gyermek édesapja

Az elmúlt hét jelentős javulást hozott.Már csak 3 betét kell és az sem teljesen telített. Erős vizelési ingerem van és a hólyagom elég nagy mennyiséget képes megtartani. A csepegés is majdnem teljesen megszűnt,illetve csak alkalmi. Nagyon köszönöm a segítségét.

(László a tanfolyamra részleges prosztata eltávolítás után jelentkezett. Nem volt vizeletürítési ingere, mivel a vizelete folyamatosan elcsepegett. Napi 6-7 betétet használt.)

László, 69 éves

Három, négy kiló feletti gyermekemet természetes úton hoztam világra, gyakorlatilag öt éven belül. Csak az első várandósságom ideje alatt intimtornáztam a kismamajóga keretein belül. A harmadik szülés eredménye egy szép nagy, egészséges baba, és hólyagsérv, valamint végbélsérv. A hüvely falai befelé domborodtak, annyira, hogy látható is lett a bedomborodás a hüvely nyílásában, továbbá folyamatos idegentest érzést adott (mint egy félrecsúszott tampon, amit nem lehet megigazítani és kivenni). Ez az állapot négy héttel szülés után volt a legrosszabb. A Kegel gyakorlatokat kezdtem végezni a hatodik hétig, majd utána magánórákat vettem Zsófitól, és minden áldott nap végeztem a Kriston intimtorna feladatait négy hónapon keresztül. Közben egy sebész-nőgyógyász is láttamozta az állapotomat. Az eredmény: két hónap után nem lehetett kitapintani a hüvely falán a hólyagsérvet. Az idegentest érzés fokozatosan csökkent. Jelenleg csak időjárási hidegfrontkor érzem nagyon enyhén, de van olyan is, hogy frontkor sincs idegentest érzésem. A végbélsérv el nem múlt, de nagyon jó tónusú a hüvely fala, így gyakorlatilag problémát nem okoz a mindennapokban, bár kitapintható maradt. Műteni nem kell ezeket tehát. Összességében az életminőségem és lelkiállapotom a torna hatására lényegesen javult, ezért az állapot fenntartására biztosan tornázni fogok továbbra is, személyre szabott feladatokkal. Biztosan tudom, hogy már a várandóságok tervezése előtt is intimtornáznom kellett volna, de a szülések után szerintem egyenesen kötelező. Nagy segítség volt Zsófi szaktudása, pedagógiai érzéke, türelme, és nem utolsó sorban humora! Nagyon köszönöm mindezt, és a rugalmasságát is, hiszen az oktatás ideje alatt még a szoptatást is megoldhattam!

Tünde, 3 gyermek édesanyja

Nagyon intenzív volt a tanuló tréning, az a 3 nap. És tömény. Hónapokig rendszeresen, napi szinten csináltam. Most egy kicsit ellustultam, de a gyakorlatok bennem vannak, mintegy "belémégtek". Ez azért van, mert tényleg rendszeresen csináltam. Nekem nem volt panaszom, tünetem igazán. A kíváncsiság, a karbantartás, meg mások nagyon pozitív véleménye vitt el a tornára. Meg az is, hogy csupa ismerős volt, tehát egy jó csapat együttesen jelentkezett, ez nagyon jó, mert sokkal könnyebb csatlakozni így, mint idegenül jelentkezni, idegen csoportba. Persze annak is megvan az előnye, lehet hogy könnyebben beszélnek az emberek. Nagyon jó volt az a természetesség, amivel vezetted a csoportot. Minden érzékeny téma, székelés, szex, stb. teljesen könnyeden került a megbeszélésekbe. Ez -is jó volt.

A gyakorlatok egytől egyig nehezek, vagy még nehezebbek. Kivitelezésükhöz több dolog kell: meg kell érteni, miért van, mi célt szolgál; óriási koncentráció; megfelelő mozgáskoordináció; és kellő képzelőerő.

Logopédusként mi a gyerekek, felnőttek artikulációs és nyelvizmait erősítjük, koordináljuk a helyes artikulációhoz, beszédhez. Te ugyanezt teszed a lenti fertállyal. Már Hermész is megmondta: amint fent úgy lent... Nem is gondoltam volna, de a hőhullámaim is csillapodtak, biztos van összefüggés.

Szóval, köszönöm

Edit, 51 év

A torna nagyon hasznos volt. Ritkán jelentkező, akaratlan vizeletürítéssel jelentkező panaszaim miatt jelentkeztem. Nem mondom hogy rendszeresen végzem a gyakorlatokat de az eredmény így is lemérhető. Szoktam ajánlani ismerőseimnek,családomnak. Mindenképpen hasznosnak tartom a személyes gyakorlást. 2 napos tanfolyam nagyon hasznos. Ez egy vidéki két napos 2x6 órás nagyon intenzív csoport volt.

egy orvos nagymama

Nekem elég visszeres, fájdalmas a terhesség miatt odalent most minden. Sokszor nagyon rossz ülni, állni. Így hiába csinálom a napi 20 percet, pozitív szembetűnő változás még nem észlelhető. Persze ha kimarad a napi adag, akkor még szörnyűbb a helyzet. Tehát ez egy apró pozitívum lehet.

második babáját váró édesanya

Két szülést követően kezdtem el intim tornára járni, mikor a harmadik babát terveztük. Több okom is volt rá, hogy megtanuljam, mivel a várandósságok vége felé, már féltem egy-egy tüsszentésnél, a szülés előtt az aranyér problémákkal is küzdöttem, ezen kívül visszereim is voltak. A tréning nagyon jó hangulatban zajlott, a feladatok könnyen elsajátíthatóak, igyekeztem és igyekszem időt szakítani az itthoni gyakorlásra is. A torna sikeresnek bizonyult, mert a harmadik terhességemnél valamelyik problémám elő sem jött, valamelyiket pedig szinten tudtam tartani, legalább nem fokozódott.

Ági (31)

A tanfolyam óta eltelt időben - februártól június végéig igen intenzíven végeztem a gyakorlatokat naponta kétszer. Azóta kicsit lazábbak lett a dolog - napi egy alkalomra szűkült és néha egy-egy nap is kimaradt vagy a fáradtság, vagy egyéb programok miatt. Az orvos a kontrolloknál igen visszafogott volt. Több esetben emlegette az igen laza kötőszöveteket. Ez nem használt a lelkemnek, így a tornát gondolom továbbra is szinte egyetlen megoldásnak vélem - nem tudom meddig - a problémák kiújulása ellen (hólyag- és végbélsérvvel műtöttek januárban és 62 éves vagyok). Orvosi beavatkozással mást már nemigen tudnak tenni. Az inger nélküli vizeletvesztés megszűnt. Összességében örülök, hogy elmentem a tanfolyamra, megtanultam a gyakorlatokat. Remélem, sokáig meg tudom tartani az elért eredményeket. A műtét előtti állapotokhoz képest ez a jelenlegi minőségileg jobb helyzet - ami kiegészíti a műtéti eredményeket.

Egy 62 éves nagymama