Dúlaság

Ahogyan egy félelmeitől megszabadított asszony számára a világrahozatal semmihez sem hasonlítható, mámorító esemény, ugyanúgy lehet a csecsemő számára a születés is a legkülönösebb, a legerősebb, a legmélyrehatóbb kaland.

Frédérick Leboyer

dulasagElsősorban a DÚLAságról szeretnék írni nektek, és mindarról, amit én kaptam a dúláktól.
Fiaim  Klinaikai kórházban, apás szüléssel látták meg a napvilágot.

Máté hüvelyi úton,

Ábel császármetszéssel.

Ma már tudom, hogy várandóság, szülés és anyaság területén is nagyon tudatlanul és felkészületlenül voltam jelen ezeken az életre szóló eseményeken.

Pont annyit tudtam, amit a társadalom közvetít egy átlagos nőnek, aki nem fél az anyaságtól, szüléstő, de nem is olvas utána.

Ma már látom, mennyire hiányzik az a női tudás, aminek generációról generációra kellene szállnia.

Ezt szeretnénk mi dúlák pótolni.

Ki is az a dúla? És mi a feladata?

A dúla egy laikus asszonytársi segítő. Aki általában saját tapasztalattal is rendelkezik a gyermekvárás, a vajúdás, a szülés, a gyermekágyas időszak eseményeit illetően.

Segít megérteni és megélni a várandóságot és a szülést.
A dúlának általában nincs egészségügyi végzettsége, nem alkalmazottja a kórházaknak, éppen ezért nem vizsgál, nem állít fel diagnózist, nem értelmez leletet. Nem feladata a várandóság szakmai ellenőrzése.

Hogy akkor mit tesz?

Bátorít, támogat, tájékoztat, veled van, kísér.
Segít megtalálni a saját utadat, a számodra legmegfelelőbb körülményeket, segítőket a minél szebb gyermekváráshoz és szüléshez.

Elmondom én mit kaptam a dúláktól, remélem így sokat megtudsz a dúlaságról.

Harmadik gyermekünk megfoganása előtt hozott össze az élet egy dúlával, akkor úgy gondoltam, vele fogok majd szülni. Mikor megtudtam, hogy újra gyermeket hordok a pocakomba, megkerestem Csillát, és sokat beszélgettünk szülésről, anyaságról…
Közben ősszel elkezdődött a dúlaképzés és én egyre inkább azt éreztem, hogy másra lesz szükségem a szülésnél, mint amit Csillától kaphatok.
Így választottam Julát. Amit Csillától kaptam, az a barátsága, mivel közel lakunk, hasonló korú gyerekeink is vannak, és most ő vár babát: gyakran beszélünk, találkozunk. Nőtársak lettünk.

Mert szabad dúla választás van, és bármikor meggondolhatod magad, és választhatsz másik dúlát. Emiatt soha senki nem fog rád neheztelni, mert az a célunk, hogy a számodra legjobb csapat legyen veled a szülésnél. Úgy is felfoghatod a szülésfelkészülést, mint egy csapatépítést, ami áll az orvosból vagy bábából, szülésznőből, papából, dúlából (aki lehet az édesanyád, nővéred, húgod, barátnőd is akár). Érdemes olyan segítőket keresni magad mellé, akik abban támogatnak téged, amit TE szeretnél.

Jula végig kísért, fogta a kezem, kérdéseivel segített, hogy megtaláljam az önmagamba vezető utat. Segített megerősíteni a hitemet, hogy NŐ vagyok, és a testem tudja a dolgát, ha én át tudom adni az irányítást, ha elfogadom, hogy a szülés/születés egy nálam sokkal nagyobb erő, és az élet tudja a dolgát. Mertem azt érezni, hogy bízhatom a babámban, aki minket választott.
A dúla elsősorban a lelki épségedet vigyázza.

A dúlaképzésen és utána is hallgattam Noll Andrea Nandu holisztikus bába előadásait, és itt rengeteg megerősítést kaptam, hogy mi nők tudunk szülni, ha engedik. Ha felkészülünk, ha kidolgozzuk a félelmeinket, ha van erőnk mélyre menni magunkba és megkeresni azokat az okokat, amik beárnyékolják a várandóságunkat, a szülésünket. Sugárzó lénye, magabiztossága, szeretete elhitette velem is, hogy jó nőnek lenni. Biztonságos nőnek lenni. És van bennünk erő, önmagunkért és gyermekünkért.

 Azt is tőle tanultam, hogy olyan segítőket, kísérőket kell választani, akik tisztelik a nőiségünket, a születés csodáját, akik bíznak a testünk tudásában, akik csak kísérni, és nem vezetni akarnak minket. És akik kellő tisztelettel fogadják az érkezőt.

Nagyon szerencsésnek érzem magunkat, hogy ennyi asszony segített minket az úton, aminek a végén/közepén végtelen békében, számomra is meglepő gyorsasággal és könnyedséggel érkezett meg LÉNA. Biztonságos, békés, meleg gyertyafényes hangulatban, szeretetteli kezek közé. Senki nem vette el őt tőlem, csak csodáltuk és kísértük, most már őt ebben a teljesen új életben.

Jula előbb vette észre, hogy mire van szükségem, mint én magam, és párnát tett a fejem alá, és nem szólt, ha túl erősen szorítottam a kezét, és kimondhattam, hogy fáj, és ettől nem fájt annyira. Máskor szinte ott sem volt, és mégis halk kérdései előre vittek, és figyelte az órát, és betakart, és újra párnát tett a fejem alá. Jobban ismert engem és az igényeimet, mint én magam. Így nekem csak a babámra kellett figyelnem, és átengednem magam a folyamatnak.

A legmeglepőbb számomra az volt, hogy amikor belépett, olyan béke és biztonságérzet fogott el, hogy tíz perccel és négy kontrakcióval később a kezemben tarthattam Lénát. Fantasztikus ereje van egy általunk választott ember jelenlétének. A dúlaság elsősorban folyamatos támogató jelenlét. Tanúja volt a mi csodánknak, és ezért nagyon hálás vagyok neki. Fantasztikus dolog női körben, női energiában szülni.

És hálás vagyok orvosomnak, aki egészségesnek és természetesnek kezelte a várandóságot.

Meleg napsütéses tavasz volt, a következő hetet összebújva a kertben töltöttük, meleg szeretetben
És hogy Léna, mit kapott ettől az érkezéstől azt ma még csak sejtem abból a békéből és bizalomból, amivel az élet felé fordul. Nála kiegyensúlyozottabb babát még nem láttam. Bár sejtem, hogy bárhol is születtek a világban, azok a babák, akik megkapták a háborítatlanságot, a tiszteletet, amikor megérkeztek, akiknek a mamája támogatva-kísérve érezte magát, mind így fordulnak az élet felé. Hiszem, hogy a születés egy út közepe, meghatározza szépségét, ami előtte történik velünk. És tudom, hogy a születésünk meghatározó egész életünkre.

Szeretném, ha Te tudatosabb lennél már az első babád érkezésénél is. Örömmel adom át mindazokat, amiket megtanultam és megtapasztaltam, hogy minél többen átélhessük a nőiség, a születés erejét.
Szeretettel várlak a közös beszélgetéseken, és szívesen elkísérlek az utadon, ha megtisztelsz a bizalmaddal.

Jelenleg szüléskísérést nem vállalok.

A babavárás kicsit másként programra egyéni beszélgetések keretében van lehetősség.

Bővebben itt.