Időseknek

A nőiség harmadik állomása, a változó kor. Menopauzának az utolsó rendes menstruációt követő fél éves időszakot nevezik az orvosok. Az első nagy változás egy lány életében, amikor az első menstruációval elindul a nővé érés folyamata. Ezt követően, akit gyermekkel is megajándékoz az élet anyává válik. Majd a ciklus végleges elmaradása az utolsó nagy testi változás.

Ha a változó kort túl korainak tartjuk, még nincs kedvünk lassítani erőteljesebb testi tüneteket tapasztalhatunk. Elsősorban rajtunk múlik, hogy miként éljük meg ezeket az éveket. Fontos megtanulnunk elengedni, másképp szemlélni bizonyos dolgokat. Termékenységünket igyekezzünk más területen kibontakoztatni, sok cél és feladat áll még előttünk. Lehet problémamentesen is túljutni ezen az időszakon.

A belőlünk sugárzó nőiesség, női erő, és női tudás nem életkor kérdése!

Tanítottam olyan 75 éves hölgyet, akiről messziről is sugárzik a benne élő NŐ.

Tünetek a változó korban és utána

  • A változó korban fellépő hüvelyszárazságot általában hormonális változások magyarázzák. Hormonpótló terápia nélkül majdnem minden második nő tapasztalja ezt. Állandó tünet lehet emiatt a viszketés, szúró, égető érzés, a természetes hüvelyflóra is sérülhet, ami fertőzések kialakulásához vezet. Előfordulhat, hogy szexuális együttlétkor a szárazság miatt, a behatolás fájdalmas vagy lehetetlen.
  • A húgycső nyálkahártyája is szárazabbá merevebbé válhat, ez fokozhatja az inkontinencia tüneteit. Sok nő a változó korban tapasztalja először, hogy köhögéskor, tüsszentéskor elcsöppen a vizelete.
  • Hőhullámok.
  • Álmatlanság.
  • Önbizalom vesztés.
  • Csontritkulás.
  • Cardiovascularis jelenségek. A nőket a menopauzáig védik a nemi hormonok az érelmeszesedés, infarktus ellen. A változó kor után azonban ezekben a betegségekben utolérjük a férfiakat.

A menopauzás tünetegyüttes általában korábban és súlyosabban érinti az élete során ritkábban és kevesebb ösztrogén hatásnak kitett nőket. A többször szült nők és a tartósan fogamzásgátló tablettát szedő nők körében a tünettegyüttesstatiszikailag később jelentkezik, és enyhébb tünetekkel jár.

A Kriston Intim Tornával® megelőzhető a gáti terület nyálkahártyájának, és az izom-kötőszöveti rendszernek a sorvadása.

A korán kezdet rehabilitáció nagyobb sikerrel jár, de minden életkorban javulás érhető el, ami jelentősen javítja az életminőséget.

Rendszeres gyakorlás következtében a stresszinkontinencia 10 hét alatt 92%-ban megszűnt.

Alhasi műtétek után 6 héttel lehet kezdeni a gyakorlatok tanulását! Érdemes azonban műtét előtt megtanulni a tornát, mivel így a szövetek sokkal jobb állapotba lesznek. Egy erősebb, edzettebb szövetet műtéti helyreállítása és gyógyulása jobb. Ebben az esetben a gyakorlást közvetlenül a műtét után lehet folytatni, ami nagyban segíti a regenerálódást, és a műtéti eredmény megtartását.

A Kriston Intim Tornát® mindenki képes megtanulni, akinek mozdítható a záróizma, azaz képes visszatartó szorítást végezni. Tanulható mozgássérülés, végtaghiány esetén, akár tólószékben ülve is.

Tanítottam sclerosis multiplex-szel élőket csoportban és egyéniben is. Lehetőség van egyéni foglalkozásra a saját otthonában.

Legidősebb tanítványom 80 éves volt, és többek között évek óta tartó székrekedését szüntette meg a tornával.

Köszönjük a sok tapasztalatot azoknak az idős hölgyeknek, akik megosztották velünk egy-egy csoportban életük egy szeletét. Átadtak nekünk valamit a női tudásukból.